Немачки часопис Шпигл недавно је објавио текст о председнику Русије Владимиру Путину у коме су Александра Залдостанова Хирурга, вођу сверуског мото-клуба Ноћни Вукови, а и саме Ноћне Вукове, назвали „методом коју Путин користи да прошири свој утицај у Србији“.

Ноћни Вукови су названи „бандом“, а њихов председник „човеком познатим по свом антисемитизму“.

Преносимо Хирургов одговор немачком Шпиглу:

„Угледном часопису Шпигл,

Ја сам онај Хирург чије име и фотографију сте објавили у Вашем часопису.

Увек сам мислио да је Ваш часопис исувише озбиљан да се у њему објављују непроверене информације или, не дај Боже, чланак бескрупулозних аутора.

Желим да кажем да ме са Немачком повезује моја лична историја и дугогодишње пријатељство, до којег ми је веома стало. Пред мојим очима је нестао зид између Источног и Западног Берлина и тада сам се искрено радовао, заједно са мојим немачким пријатељима, овом догађају.

Много година касније, мој немачки пријатељ 6-тоструки првак Европе и 4-твороструки светски шампион Крис Пфајфер, пред више хиљада људи на бајк-шоу у Севастопољу, пожелео је уједињење наше земље (Русије и Украине), као што се ујединила Немачка.

Никада не бих помислио да ће се после две године Немачка, која је осетила сву горчину одвајања сопственог народа, тако жестоко опирати уједињењу нашег.

Такође, у прошлим 90-тим чинило ми се да је моја земља у Вама стекла пријатеља заувек, да отпочињемо нову историју повезаности, не само мене и мојих пријатеља лично, него и наших земаља.

У Москви сада постоји место које се зове „Секстон“, које је повезано са оним Берлином који сам ја познавао, који сам волео и део кога сам желео да имам у свом родном граду. Тај клуб се налазио у западном делу Берлина, на Ноендорф  Плацу и био је најпознатије култно место рокенрола-а, у које сам се враћао сваке године, долазио изнова и изнова, да бих се тамо сусрео са својим пријатељима. Тако је било све до затварања клуба, који је поново оживео у Москви, доносећи са собом део културе, део душе мојих пријатеља, који су ми то остали до данас. Према томе, свега што се сада дешава у односима између наше две земље, ја сам болно свестан.

Оставимо по страни Ваше двосмислено тумачење једностравног и јасног Путиновог говора. Хајде да говоримо о томе што се односи лично на мене. У Вашем ставу, као у огледалу, видљиво је потпуно непознавање теме о којој сте Ви узели да пишете.

Прво – ја нисам  „метод који Путин користи да прошири свој утицај у Србији“. “ У принципу , ја нисам ничији метод . Мој однос са Србијом има своју историју, која датира још из времена НАТО бомбардовања српских градова. Тада је ова словенска држава крварила као и одсечене ноге неких од мојих пријатеља Срба.

12 година касније, 2011. године, ја, заједно са мојим мото клубом Ноћни Вукови, организовао сам два бајк-шоуа у Севастопољу и Новоросијску, посвећујући их Србији – које је посетило више од пола милиона људи и председник Русије на мотоциклу. Наши програми, посвећени Србији, емитовани на централним ТВ каналима, изазвали су огроман талас симпатија за наш клуб.

Речи са транспарента на стадиону у Београду, упућене председнику Русије: „Старији брате, пољуби нашу мајку Русију и реци јој да смо је достојни, ми се боримо и борићемо се и реци јој да је волимо“, завршна су кулминација нашег бајк-шоуа. Ове речи смо ми послали Украјини много пре крвавих догађаја на Мајдану, као пример братских и искрених односа.

Након ових пријатних догађаја , ја сам више пута долазио у Београд својој браћи, и састао сам се са председником Србије, што је чак прерасло у наше пријатељство. Не само у прошлој, него сам се и ове године састао са председником Србије , када сам посетио Београд током војне параде, коју сам имао привилегију да пратим са ВИП трибине.

Даље, уважени Шпигл , називајући нас „бандом“, да ли сте знали да је делегација Сената града Берлина била наш гост и оставила писмо захвалности , које је потписало више од 20 чланова? 

И реците ми, уважени дописници Шпигела, да ли може човек  „познат по свом антисемитизму“, бити примљен у Московски јеврејски центар код главног рабина Русије Берела Лазара?

Изузетан парадокс за мене је оптужба хомофобије, обзиром да долази из традиционалне немачке хришћанске културе. Схватање хомосексуалних односа као болест – моје је право. Можда су аутори сматрају да је традиционална сексуална оријентација својствена само бандитима?

Ви сте искусили горку поделу нације , зашто сада доприносите подели нашег народа?

У своје време, током друге половине 20-тих година XX века, Хитлер је дошао на власт на рачун америчких пореских обвезника , преобративши Немачку од потенцијалнога савезника Русије до стварног непријатеља.

Такав тон вашег часописа не доприноси нашем зближавању, напротив, доводи до дубоког понора . Позивам на јединство пред лицем заједничких изазова .

С уважавањем према свом немачком народу
Председник сверуског мото клуба Ноћни Вукови“