Историја нашег мото клуба

Нема потребе да набрајамо историјске катаклизме, које је Русија доживљавала током последњих 70 година, јер смо сви добро упућени. Управо оне су допринеле томе да Мотоциклизам није био могућ све док је то време трајало. Сматрамо за сходно да призовемо из прошлости поједине историјске чињенице, које су тесно повезане са именом НОЋНИХ ВУКОВА.

…од 1983. године — Одржани су први илегални концерти рок-бендова званично забрањених од стране владе, и буквално сваки тај концерт је пропраћен масовном тучом. Москву су посећивали становници других градова, такозвани “љубери”. Тад, у то време је и настао прототип НОЋНИХ ВУКОВА, људи на моторима, који су бранили музичаре од такозваних “неформала”. Много занимљивих ствари се може испричати о тим временима, али би ова страница била предугачка. 


1988. година — Коначно се формира група људи, путем сурове природне селекције, група која култивише филозофију слободног човека, а симбол те слободе постаје мотор.

1989. година — 31. маја додељен је званични назив односно основан први у Русији Мотоклуб НОЋНИ ВУКОВИ — NIGHT WOLVES MC RUSSIA, који је добио свој грб и заставу. Организација није званично регистрована. У она времена, тако нешто није било немогуће.

1992. — 1994. година — Уз учешће Мотоклуба НОЋНИ ВУКОВИ отворен је први у Русији рок-клуб под називом «Sexton», у преводу «Гробар», где се одржавају живи концерти домаћих рок-бендова. Клуб постаје култни. Клубови који се касније отварају широм земље, са сличном концепцијом, у великој мери подсећају на московски «Sexton».

1994. година — Мотоклуб НОЋНИ ВУКОВИ организује Прво дешавање у читавој историји Руског Мото-покрета — «БАЙК-ПАТИ». Место одржавања: напуштен индустријски хангар близу града Долгопрудни. Прва масовна организована мото-колона набрајала је 140 мотоциклиста. Скуп је посетило 200 људи.

1995. година — Мотоклуб НОЋНИ ВУКОВИ оснива своју мото-радионицу «Wolf Engineering». Радови мајстора «W.Е.» добро су познати не само широм Русије, већ и бившег Совјетског Савеза, као и у иностранству.

1995. година — Мотоклуб НОЋНИ ВУКОВИ отвара сопствени «Таttоо Центар» и организује Прву Међународну tаttoo-конвенцију на овим теренима, уз учешће најбољих домаћих и страних мајстора тетоваже.

1995. година — Мотоклуб НОЋНИ ВУКОВИ креира линију бајкерске и спортске гардеробе «WOLF WEAR», марку која постаје омиљена у целом свету.

1995. година — Мотоклуб НОЋНИ ВУКОВИ се званично уписује у државни регистар, а упоредо са тим се региструје и АСОЦИЈАЦИЈА БАЈКЕРА РУСИЈЕ.

1995. година — Мотоклуб НОЋНИ ВУКОВИ приређује Први међународни Бајк Шоу. Три дана и ночи без престанка све се окреће око главног симбола празника – мотоцикла. Скуп су посетили бајкери из многих земаља, а број учесника је био преко 5000 људи.

1996., 1997., 1998., 1999. година — Одржавају се, сада већ годишњи грандиозни скупови — II, III, IV, V Бајк Шоу, који се постепено претварају у дешавања која обједињују хиљаде људи из целог света.

1997. година — Основано је сопствено позориште за масовне представе, уз програм трикова, као и музичке, пиротехничке и ласерске програме. Премијера првог спектакла “Ноћ оживелих легенди” одржана је на Бајк Шоу 1997. године, а касније је приказана на прослави 850. годишњице Москве на видиковцу на Воробјовим Горама.

1997. — 1999. година — Снимљени су видеофилмови посвећени одржавању Бајк Шоу и мотопокрету у Русији уопште.

1998. — 2004. година — Отварају се филијале и друге организације у 32 региона Русије, као и у Белорусији, Украјини, Летонији и Немачкој, чије језгро чине људи који су прихватили руски пут развоја мотокултуре, са жељом да постану део историје Клуба.

1999. година — На трећој Међународној изложби “Мотоцикли и Скутери’ 99.” представљен је нови модел савременог мотоцикла “ВОЛК”, чије је конструкторско и дизајнерско решење разрадио Мотоклуб НОЋНИ ВУКОВИ и који је пуштен у индустријски и серијски погон на Ирбитској мотофабрици (робна марка “УРАЛ”).

1999. година — Отварање Бајк Центра у Москви, сопственим снагама Мотоклуба, за потребе одржавања скупова чланова и спровођења акција Мотоклуба НОЋНИ ВУКОВИ и АСОЦИЈАЦИЈЕ БАЈКЕРА.

2000. година — Учешће у разради мотоцикла за специјалне намене за МЧС (Министарство за Ванредне Ситуације) РФ. Експериментални модел мотоцикла је уручен лично Министру МЧС господину Шојгу и добио је високу оцену.

2001. година — Отварање новог клуба «Sexton» на територији Бајк Центра, у част легендарног московског «Sexton»-а.

2001. година — Формирање у структури Мотоклуба WOLF RACING групе. Њихова специјалност је off-road вожња, ауто-мото трке и рејдове, експедиције и ендуро. Grupa је узимала учешће – и узима дан данас – у одржавању иорганизовању такмичења на нивоу Шампионата и Првенстава Русије и међународниx такмичења. Поред тога, организује сопствена спортска дешавања различитих размера.

2002. година — Одржавање VI Међународног Бајк Шоу спектакла, у чији програм поред устаљеног сценарија укључен је и «Mad Max Show», који је Мотоклуб НОЋНИ ВУКОВИ припремао својим снагама две године. VI Бајк Шоу је окупио преко 50.000 посетилаца.

2003. година — У оквирима званичне прославе 300.  годишнице Санкт-Петерсбурга Мотоклуб НОЋНИ ВУКОВИ, по први пут, одржава традициони Московски Бајк Шоу ван Московске области. VII Бајк Шоу је посетило 30.000 људи. 

2003. година — Оснивање Међународне Номинације «Руска Верста*» (Верста је руска мера дужине пре увођења метричког система, једнака 1,067 км), према правилима која гласе «1000 Руских Верста за 14 сати 23 минута». Циљ такмичења је представљање мотоциклиста дугих стаза, обједињење Руског и Светског мотоциклизма.

2004. година — Спровођење VIII Међународне недеље BIKE-WEEK -2004. Први традициони Бајк Шоу у организацији Мотоклуба НОЋНИ ВУКОВИ сада је одржан на територији Москве, али истовремено на две локације – у селу Терехово (ул. Нижње Мневники) и БАЈК ЦЕНТРУ.

2004. година — VI ANNUAL INTERNATIONAL TATTOO-CONVENTION. VI Међународна годишња Таttoo Конвенција, у организацији Мотоклуба НОЋНИ ВУКОВИ и ТАТТОО ЦЕНТРА Русије. Први пут је одржана ван Русије – у Летонији, граду Рига.

2005. година — IV Међународни БАЈК ШОУ прошао је у Калининграду, 1. до 3. јула 2005. године, посвећен је 750. годишњици оснивања града. IV Бајк Шоу скуп имао је велики одјек код учесника и гостију и окупио је најмање 200 хиљада људи. Шоу су пратиле бројне руске и стране медије, емитован је на  телевизији, радију, интернету. Непосредно у дану перформанса «MAD MAX SHOW» на терену се окупило око 100 хиљада гледалаца.

2006. година — X Јубиларни Међународни Бајк Шоу одржан је у Калининграду, 4. до 6. Августа 2006. године. Кулминација X БАЈК ШОУ спектакла је била тачка «MAD MAX SHOW», која је већ постала традиција и годинама стиче све већу популарност. Регистровано је 30.000 гледалаца. БАЈК ШОУ је имао и наставак… 6. Августа колона мотоциклиста-учесника, цистерна «MAD MAX» односно бина-трансформер, кренули су на туристичку обалу Балтике у Светлогорск, да би се шоу наставио тамо још 2 дана …

1994. -2006. година — Одржавање годишњих мото-трки по различитим путевима, теренима и одстојањима, које постепено стичу организоване облике. То су «НОT RUN», «WOLF RUN», «BIKE-SHOW RUN» и друге…

2007. година — Организовање система база за мото-туристе “Бајк-Пост”, на основи оделења Мотоклуба.

2007. -2008. година — XI и XII Међународни Бајк Шоу, који је већ постао један од основних бајкерских дешавања не само у Русији већ и у Европи. Кулминација последњих Бајк Шоу је, поред традиционих програма – концерата и конкурса, специјални програм Хирурга и Мотоклуба НОЋНИ ВУКОВИ. Светао и спектакуларан шоу, коју укључује бројне трикове, техничке, музичке, видео и ласерске ефекте, рад живих глумачких екипа, каскадера, специјалних режираних филмских ефеката и декорација.

2009. година — XIII Међународни Бајк Шоу одржан је у граду руске славе – Севастопољу. На Међународни Бајк Шоу дошло је 5.000 мотоциклиста, а број посетилаца је био преко 50.000. Незаборавни спектакл за све посетиоце је био програм у коме су узели учешће звезде руске рок музике, представа са уникатним декорацијама и специјалним ефектима. XIII Бајк Шоу је постао грандиозно дешавање не само за бајкерски покрет у земљама СНГ, већ идешавање на нивоу читавог бајкерског света! Бајк Шоу је одржан на благослов Његове Светости Патријарха Московског и све Русије Кирила, уз подршку Владе РФ, Черноморске флоте БМС РФ и администрације «града-хероја» Севастопоља.

1998.-2009. године — Отварање огранака Мотоклуба у 33 града Русије као и у Белорусији, Украјини, Летонији, Македонији, Србији, Бугарској и Немачкој, у чијем средишту су се нашли људи, који су прихватили Руски пут развоја мотокултуре, са жељом да постану део историје Клуба.